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Journal "Industria Conserve"

Since 1925, SSICA has been publishing the "Industria Conserve" quarterly journal. It plays an important role for scientific communication to the world of research, technology, national and international regulations also with regard to the characteristics that identify and qualify Italian preserved products. “Industria Conserve” publishes scientific documents that are relevant at a national, European and international level, written in Italian and in English, and with all necessary references, also for assessments relating to the quotation collection system. As well as scientific articles, the journal includes a “Technical and scientific documentation” section, which offers a review of the most interesting articles on food science and technology published on Italian and foreign authoritative journals, as well as a section dedicated to describe in detail the most important Italian and international conferences, in which SSICA technologists and staff participated.

The Editorial Board, composed by representatives of  the academic and istitutional world, supports the preparation and the publication of articles.

   

Nell’ultimo numero

Clicca sui titoli per leggere gli abstract degli articoli pubblicati sull'ultimo numero di Industria Conserve

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  Anno LXXXIV, numero 2, aprile-giugno 2009

  - Luca Sandei, Pietro Risi, Valentina Mezzadri, Sandro Cornali, Mario Dadomo, Idoneità varietale alla produzione di polpe e/o cubettato di pomodoro. Sperimentazione 2008 (Suitability of tomato cultivars for processing into diced or crushed tomato products. Trials performed in 2008)

- Giampiero Barbieri, Valutazione dell'impatto ambientale di salumi prodotti secondo diverse tecnologie di produzione e distribuzione. L'esempio del prosciutto cotto (Evaluation of the environmental impact of cold meats produced using various production and distribution technologies. The example of cooked ham)

- Anna Pinna, Stefania Quintavalla, Nicoletta Simoncini, Tania Toscani, Roberta Virgili, Composti inorganici volatili di un sistema modello simil-prosciutto inoculato con lieviti autoctoni isolati da prosciutti tipici (Volatile organic compounds of a ham-like model system inoculated with autochthonous yeasts isolated from typical drycured hams)

- Nicoletta Simoncini, Roberta Virgili, Stefania Quintavalla, Silvia Formenti, Paola Battilani, Biotipizzazione di lieviti autoctoni dei prodotti carnei stagionati (Biotypization of autochthonous yeasts of dry-cured meat products)

- Liliana La Pietra, Controllo della biocontaminazione nei laboratori microbiologici (Control of biocontamination in microbiological laboratories)


Per consultare gli abstract dei numeri precedenti vai a

Archivio Industria Conserve 

   

Come abbonarsi

L'abbonamento alla rivista può essere richiesto alla casa editrice Edicta p.s.c.r.l., via Torrente Termina, 3/b – 43100 Parma, contattando Elena Benedini (tel 0521251848, fax: 0521907857, e-mail This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it ).

Le tariffe per il 2009 sono: € 65.00 per l’Italia, € 82.00 per i paesi europei e € 108.00 per gli altri paesi.

 

Editorial Board

Paolo Aureli – Istituto Superiore di Sanità
Enzo Chiesara – Università di Milano
Marco Dalla Rosa – Università di Bologna
Marisa Di Matteo – Università di Salerno
Paolo Fantozzi – Università di Perugia
Corrado Giacomini – Università di Parma
M. Elisabetta Guerzoni – Università di Bologna
Giovanni Lercker – Università di Udine
Vitangelo Magnifico – ISPORT Salerno
Rosangela Marchelli – Università di Parma
Paolo Masi – Università di Napoli
Roberto Massini – Università di Parma
Luciano Piergiovanni – Distam-Università di Milano
Gianfranco Piva – Università Cattolica di Piacenza


Finalità Attività Aziende Contribuenti”

Sommario:
La SSICA
La sede di Parma
La sede di Angri
Amministrazione, gestione, risorse
Organi di gestione
Compiti
Le attività
Il personale
Attività di ricerca, consulenza e analisi nei diversi laboratori della SSICA:
Area Conserve Animali
Area Conserve Vegetali
Microbiologia
Imballaggi
Tecnologie speciali
Qualità e normazione
Sicurezza alimentare
Analisi conto terzi
Laboratorio DNA, elettroforesi
Contributi 2007, elenco aziende
Elenco degli inserzionisti